“A ma elért siker máig tart, a holnapiért újra meg kell dolgozni” – Interjú Renner Andreával, az Esztergom és Tatabánya környéki Kerekítő foglalkozások vezetőjével

Mint sok kisgyermekes anyuka, én is a Kerekítő foglalkozáson találkoztam először Renner Andival. Már akkor megfogott közvetlensége, pozitív kisugárzása, pedagógiai érzéke. Nem csoda, hogy a gyerekek imádják. 😊

De mi is az a Kerekítő foglalkozás, hogyan lehet összeegyeztetni az anyaságot a vállalkozással és milyen esztergomi kötődése van – erről beszélgettünk Andival.

Mesélj egy kicsit a Kerekítőről, miben fejleszti ez a kicsiket, miben más, mint a többi baba-mama foglalkozás?

A Kerekítő egy országos pedagógiai program, melyet  J. Kovács Judit hívott életre 10 évvel ezelőtt.  A nevét Kányádi Sándor azonos című verséről kapta, arra utalva, hogy a kisgyermekek számára édesanyjuk karjai közt kerekedik ki a világ igazán.

A program célja, hogy a nagyanyáinktól, dédanyáinktól örökölt magyar népi mondókákat, ölbéli játékokat felelevenítse,  és a foglalkozásokon, valamint a Kerekítő könyvcsalád kötetein keresztül átadja a  családoknak.

A kisgyermekes szülők, nagyszülők napjainkban a baba-mama foglalkozások színes palettájáról válogathatnak. A Kerekítő ezek között több szempontból is egyedi:

A gyermekeket négy féle foglalkozás típus várja, életkori sajátosságaikhoz igazítva:

  • Kerekítő Mondókás Móka a legkisebbeknek,
  • Kerekítő Bábos Torna tipegő kortól 3 éves korig,
  • Kerekítő Tippentő szintén 0-3 éves korig,
  • és Kerekítő Ovimóka az óvodás korú gyermekeknek.

A Kerekítőt egyedivé teszi ezen kívül Kerekítő Manó jelenléte, aki a kötetek lapjain is megbújik, onnan csempésztük be a foglalkozások bábjeleneteibe. A gyermekek már egész kicsi korban is rajonganak érte, várják, emlegetik odahaza is.  A pár perces bábjelenetekben hétköznapi témákból merítünk, a gyermekek mindennapjaihoz és az évszakokhoz, jeles napokhoz kapcsolódva.

Noha a fejlesztés nem elsődleges célunk, mégis elmondható, hogy a gyermekek észrevétlenül, játszva fejlődnek hétről –hétre a foglalkozásokon. 

A tematikusan felépített játékos együttlét során értelmi képességeik, gondolkodásuk szemmel láthatóan fejlődik, hiszen az állandó elemek, dalok, mondókák, és az ezeket kísérő mozdulatok már egy éves kor alatt is beépülnek a kicsik emlékezetébe. A Csipkefa bimbója című dallal köszöntjük egymást minden alkalommal, a gyermekek tapsolják a sorvégeket, a Kőketánc nótánál már egész pici korban is önállóan tudják mutatni a kis köröket a tenyerükben.

A ritmus és a mozgás köztudottan alapját képezi a későbbi gondolkodási – tanulási folyamatoknak. Segít a későbbi szerialitás (sorrendiség) elsajátításában, melynek az írás-olvasás tanulásakor lesz igazán jelentősége. A különböző hintáztatók, lógázók, lovagoltatók az egyensúlyi rendszert ingerlik, elősegítve annak fejlődését, megfelelő működését.

A cirókázók, csiklandozók segítik a gyermeket test tudatának kialakulásában, én határainak megismerésében.

Megfigyeltük, hogy a beszédkészség kialakulására, fejlődésére kiemelten jó hatással van ha a gyermekek rendszeresen járnak a foglalkozásokra. Olyannyira, hogy hozzám már több ízben érkeztek gyermekek orvosi, illetve védőnői javaslatra.

A fentieken kívül az érzelmi-szociális fejlődésben is fontos megerősítéseket és tapasztalatokat szereznek a gyermekek (és a szülők is) a foglalkozásokon. Erősödik a szülő-gyermek kapcsolat, a bizalom. Az örömteli, vidám percek, az egymásra figyelés a szülőket is kizökkentik a hétköznapokból, egyúttal lehetőséget kapnak a minőségi idő eltöltésére is gyermekeikkel.

Hol találkoztál először ezzel a módszerrel? Honnan jött az ötlet hogy a megyében ezt megvalósítsd?

Mikor a kisfiam megszületett, gondolkoztam, hogy mi volna az a módszer, amellyel megismertethetem a zenével, mondókákkal, hangszerekkel már egészen kicsi korban.  Abban az időben véletlenül összefutottam egy piacon a pápai kerekítős kolléganőmmel, Farkas Veronikával. Ő javasolta, hogy ismerkedjek meg a Kerekítővel. A következő módszertani tanfolyamra jelentkeztem, és a védjegy megszerzése után az esztergomi és gyermelyi csoportokat el is indítottam. Ennek immár 7 éve.  Később, ahogy a gyermekeim cseperedtek, óvodába, iskolába kerültek, egyre több helyszínen tartottam Kerekítő baba-mama foglalkozásokat. Mára elmondható, hogy 7 helyszínen 9 csoportban csendül fel a Kőketánc  heti/havi rendszerességgel. Ebben benne vannak az Ovimóka foglalkozások is.

Hogyan tudod összeegyeztetni az anyaságot a vállalkozással?

Hú, ez egy nagyon jó kérdés…Néha én is felteszem magamnak. Azt hiszem ez még  folyamatosan változik attól függően, hogy mennyire vagyok elfoglalt, illetve mennyire toleránsak épp a gyermekeim. Igyekszem elsősorban anyuka lenni, és a lehető legtöbb időt velük tölteni, hisz az évek rohannak, és tudom, hogy nagyon gyorsan felnőnek. …

A magam főnöke vagyok,  ami épp annyira hátrány, amennyire előny. Valahol ez azt is jelenti, hogy folyamatosan „munkaidő” van, hisz nem tudom becsukni magam mögött a munkahelyi ajtót, otthagyván a feladatokat, gondolatokat. Ha kell,éjjel válaszolok az anyukák üzeneteire, vagy hajnalban, még a gyerekek ébredése előtt készülök a foglalkozásokra, vagy gyártom a plakátot a Facebookra.

Mit üzennél/tanácsolnál azoknak a kisgyerekes anyukáknak akik vállalkozáson törik a fejüket?

Igyekszem megtalálni az arany közép utat itt is, maximálisan figyelembe véve a gyermekeim igényeit, amikor csak tudom. Most például a hosszú hétvége minden napján  tartok foglalkozásokat egy kulturális fesztiválon, de cserébe magammal viszem a családot, és a munka végeztével én is anyuka leszek ismét, aki elvegyül a vásári forgatagban, kulturális programokban a gyermekeivel, és sorban áll a fagyiért, lufiért.

Ha hisznek abban, amit csinálnak, és úgy érzik, hogy nagyon jók benne, akkor vágjanak bele. Ha bizonytalanok, kezdjék kicsiben, apránként építkezve. A ma elért siker máig tart, a holnapiért újra meg kell dolgozni, én úgy gondolom.

A gitárral kísért dalok sem maradhatnak el

Mesélj kicsit magadról, mi motivál a mindennapokban, illetve mi az ami feltölt?

Legnagyobb motivációm a családom és a gyermekeim. Tudom, közhelyesnek tűnik, de tényleg így van.  A mindennapokban rengeteg dologból tudok töltekezni. A gyermekeim és a családom mellett a Kerekítős családok , az ottani „gyermekeim és anyukáim” olyan szeretettel teli , vidám percekkel ajándékoznak meg, amelyért nem lehetek elég hálás azt hiszem.  Szabadidőmben a lovak közelsége,  vagy egy jó tereplovaglás tudja maximálisan feltölteni az elemeimet. 😊 Ezen kívül imádok aludni… 😊

Mire vagy a legbüszkébb?

Természetesen a családomra!  A munkámra is büszke vagyok, mert hétről hétre egyre több család látogat el a foglalkozásaimra, ezen kívül számos meghívást kapok születésnapokra, bölcsődékbe, óvodákba, kulturális rendezvényekre, vagy céges családi napokra.

Hogyan kötődsz Esztergomhoz és a környékhez?

2010-ben költöztünk ide a környékre (pontosan Bajnára) Sopronból. Az első munkahelyem az esztergomi  Belvárosi Óvodában volt, még a kisfiam születése előtt. Senkit és semmit nem ismertem itt, GPS-el közlekedtem az első időkben még a munkahelyemre is. Emlékszem, egyszer elindultam meglátogatni a szüleimet a Bakony alján. Sötét volt, esett az eső, csak a navigáció világított a késő estében, azt sem tudtam hol járok…Nem volt könnyű az átmenet, de mára már teljes mértékben itthon érzem magam! 😊

Mi a legszebb élményed a várossal kapcsolatban?

Esztergomban született Gergő fiam 2011-ben. Itt lettem anyuka, csodás emlék a várandósság és a születése is, akárhányszor meglátom messziről a Bazilika kupoláját, ez jut elsőként eszembe.

Van e itt kedvenc helyed?

Igen, több is! A Vaskapu, a  Macskalépcső, a Panoráma terem a Bazilikában, a Vár, és a Kis-Duna sétány mind-mind nagyon kedves a szívemnek. Az Esztergomi Művelődési Házba szinte már hazajárok, minden hétfőn itt indítom a hetet. Szeretem az ottani miliőt, az embereket akik ott dolgoznak, örömmel megyek hozzájuk.

“Söprök, söprök, söprögetek”

 Hol találkozhatnak veled és a foglalkozásokkal az érdeklődők?

Esztergomban minden hétfőn (kivéve a nyári szünet ideje alatt) a Művelődési Házban 9.30-kor és 10.30-kor tartok foglalkozásokat. Pünkösd hétvégéjén szombaton, vasárnap és hétfőn a Comedium Corso Utcaszínház és Kortárs Művészeti Fesztivál keretein belül a Gyermekszigeten várom a kisgyermekes családokat 16 órai kezdettel.

Ezen kívül rendszeresen tartok Kerekítő foglalkozásokat Tatabányán,Dorogon, Táton,  Gyermelyen, Bajnán és Csolnokon.

Mik a jövőbeni terveid, céljaid?

Szeretnék továbbhaladni a megkezdett úton. Sok-sok mosolyt varázsolni a gyermekarcokra, bevezetni a kicsiket a zene és a mondókák bűvös világába, és sok örömteli percet szerezni a családoknak. Emellett fontosnak tartom a folyamatos szakmai fejlődést, megújulást.

Sokan már úgy ismernek, néha  írásban is úgy hívnak: Kerekítős Andi. Remélem, hogy még sokáig így lesz.😊

Ne feledjétek tehát, Andival és a Kerekítő foglalkozással az idei Comedium Corson is találkozhattok; szombat, vasárnap és hétfőn 16 órai kezdettel a Gyerekszigeten.

Illetve megtalálhatjátok őt a Facebookon is: https://www.facebook.com/Kerek%C3%ADt%C5%91-foglalkoz%C3%A1sok-Esztergom-Tatab%C3%A1nya-T%C3%A1t-Gyermely-Bajna-Csolnok-1488751768040739/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s