A környezetvédelem NEM egy hashtag

Nem egy divathóbort. Nem egy felkapott kihívás az Instán. Nem annak kellene lennie.

Valóban, az elmúlt napok Te szedd! akcióinak köszönhetően nagyobb figyelem irányult rá az elmúlt napokban. Mi is mentünk szemetet szedni a családdal. Jó érzés volt összefogni, tenni együtt egy közös ügyért.

De ugyanilyen jó érzés eleve a kukába dobni a szemetet, nem folyatni a csapot feleslegesen, nem kérni egy századik műanyag zacskót a boltban. Ez kellene, hogy legyen a természetes. Nem az, hogy beszállsz a kocsiba, és az út szélére, ahol azt hiszed a madár se jár, kidobálod válogatás nélkül a használt tévédet, hűtődet, műanyag palackot, feles üveget, törött cipőt…

Ahol én szedtem a szemetet, ott több rétegben, a földben gyökerektől, bokroktól átszőve feküdtek a hulladékok. Nagyon, nagyon elkeserítő volt. Egy rossz tévé alól egy méretes gyík mászott ki lomhán.

A kisfiamat az egész akcióból persze a gyík érdekelte a legjobban. De vajon pár év múlva lesz még minek örülnie, min meglepődnie, először látnia természetes közegében egy ilyen állatot, ha így haladunk?

És az, akinek ilyen a kultúrája, hogy autóval – már bocsánat – ki****a a szemetét az út szélére, a fűbe, a fák és bokrok közé, de csak úgy, hogy más ne lássa, na nagyon kíváncsi lennék, hogy annak mi jár ilyenkor a fejében.

Önzetlennek lenni. Odafigyelni. Tudatosan élni. Vigyázni. Nem kihasználni. Tisztelni. Példát mutatni. Nekem ez a környezetvédelem.

Ízelítőnek pár kép az előtte-utána állapotokról:

A képekért (és a munkáért) köszönet Berkes-Kármán Enikőnek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s