A tánc az életük – bemutatkozik az esztergomi Carmen Táncművészeti – és Sporttánc Egyesület

Bár a címben szerényen “bemutatkozást” írtam, hiszitek, vagy sem, az egyesület jövőre ünnepli a 30.-ik (!) születésnapját, és valószínűleg Ti is találkoztatok már velük, láttátok őket valamelyik esztergomi vagy környéki fesztiválon fellépni. A cikk apropója egyrészt a közelgő jubileumi szülinap, másrészt, szerettem volna egy összefoglaló cikkben ismertetni, hogyan működik a táncegyesület, milyen eredményeik vannak és miért olyan jó “Carmenesnek” lenni – ehhez az egyesület egyik vezetőjével, Puksa Tiborné Dr. Nagy Margittal beszélgettem. Nem mellesleg,  – piros tollal beírni a naptárba – a 23.-ik Várszínházi egész estét betöltő előadásukra készülnek, melyet most szerdán, július 25.-én tekinthettek meg, melyre természetesen minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A közel 30 év alatt több száz gyerek kóstolhatott bele a tánc és a színház világába az egyesületnek köszönhetően. Sokuknak csak hobbiszinten maradt meg a tánc, de így is rengeteget nyertek vele a mozgáskoordináció, a muzikalitás és a szociális érzék fejlesztésével. A folyamatos fellépések és versenyek erősítik az önbizalmat, a kooperációt, a csapatban kötött barátságok pedig a rengeteg közös élménynek köszönhetően sokszor élethosszig megmaradnak. Nem kevés olyan táncos kezdte itt a pályafutását, akik ma már akár Magyarország legjobb társulataiban (például a Szegedi Kortárs Balettben vagy a Pécsi Balettben) akár Tv műsorokban, videóklippekben, különböző rendezvényeken  profi táncművészként vagy koreográfusként dolgoznak.

Carmen TSE - hivatalos oldala fényképe.
A “Kiwi” csoport felkészítőjükkel; Puksa Franciskával az esztergomi pontszerző versenyen.
Carmen TSE - hivatalos oldala fényképe.
Pillanatkép az idei óvodás napközis táborból

Az egyesület 1989 óta működik Esztergomban és a környező településeken, például Dorogon és Pilismaróton. A fő központ a Táti út 65. szám alatt található, ahol két nagy tükrös teremmel, korosztályonként külön öltözőkkel várják a táncolni vágyókat. Az épületet az egyesület 2 éve bérli, a szülők és a gyerekek segítségével alakították ki, festették át és díszítették a termeket, melynek eredményeként egy igazi kis otthonos tánciskolát hoztak létre. Itt láthattok képeket róla:

 

Az országban szinte egyedülálló módon, rendkívül sokrétű képzést kapnak az idejáró gyerekek. Míg sok tánciskola csak egyetlen stílusra (például utcai táncok, vagy balett) koncentrál, addig a Carmen TSE-ben rengeteg stílusba belekóstolhatnak. Balett -, jazz-, modern- tánc órák teszik ki az alapképzést , majd különböző modern és divattánc stílusok (például hip-hop, break, disco, show) közül lehet választani. Kiegészítésként akrobatika és pilates oktatás is működik az egyesületben. 2017 januárjában speciális csoport is indult, ahol mentálisan vagy fizikailag sérült fiatalok tanulnak táncolni. A fő célok a  esztétikus mozgásfejlesztés,  az előadásmód fejlesztése, kommunikációs készségfejlesztés/verbális és nonverbális eszközökkel valamint az önkifejezés kialakítása illetve javítása.

Carmen TSE - hivatalos oldala fényképe.
Kenyeres Bendegúz négyszeres világbajnok break táncos

 

Esztergom Vár-Színház fényképe.
Keil Elíz ugrás közben

Az egyesület hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt rész vesz; több Világ-és Európa bajnoki, valamint Magyar bajnoki címet, illetve dobogós és döntős helyezéseket is magukénak tudhatnak táncosai. Tekintve, hogy ezt a magas színvonalat évek óta tartják, nem kis teljesítmény évről-évre megújulniuk!

Az őszi-tavaszi időszak a “versenyszezon”, illetve a verseny rendezés időszaka is, ugyanis idén tavasszal már 21.-ik alkalommal rendezett nagy sikerrel az együttes Országos Divattánc versenyt a Magyar Divattánc Szövetség kérésére. Nyáron több napközis tábort is tartanak a gyerekeknek, ahol a tánc mellett kézműves foglalkozás és meleg ebéd is várja őket. A nyár még a Várszínházas előadásra való felkészülés időszaka is, ahol a gyerekek 2 felvonásban, egy egész estét betöltő táncjátékkal mutathatják be magukat a közönségnek. Az idei év két felvonásában egyrészt egy mesevilág van a központban, ahol a főszereplő kislánynak különböző próbákat kell teljesíteni, hogy visszajuthasson a családjához, ehhez egy varázsló és különböző misztikus lények vannak segítségére, a második felvonás cselekménye pedig egy varázslatos zenegép körül forog. Mindez a tánc nyelvén elmesélve profi hang- és fénytechnikával, díszlettel és jelmezekkel. Mindezek mellett évente 50-60 fellépésük van Esztergomban és a környező településeken.

Interjú Puksa Tiborné Dr. Nagy Margittal, a Carmen Táncművészeti – és Sporttánc Egyesület egyik vezetőjével

 • Mi motivált ennek a tevékenységnek elindításában, felvállalásában?

Dr. N.M.: Mindig is szerettem táncolni, de igazán 16 éves koromban kezdtem el társastáncot tanulni ! Nagyon szép emlékek maradtak meg abból az időből. Fantasztikus táncpedagógus tanított/ Popper Ottóné / és  nagyon jó klubbos csapat alakult ki…. azóta is, ha összetalálkozunk, csak szép emlékeink vannak … és arról is beszélünk, illetve fontosnak érezzük mi történt a másikkal azóta.

 • Milyen előzetes tanulmányokra volt szükség?

Dr.N.M.: Orvosi egyetemre jártam és a 3. évtől kezdtem el Budapesten stepp és jazztáncot tanulni, illetve a társastáncot is folytattam. 1989-ben egy esztergomi barátnőm kért meg arra, hogy van 3-4 lány, aki táncolna, menjek én is velük, segítsek a koreográfiákban is. Egyre több fellépésünk lett, majd szerettünk volna, hogy legyen egy profi tánctanárunk, de itt Esztergomban nem volt, és Pestről meg nem érte meg lejönni. Végül úgy döntöttem, hogy magam végzem el a táncpedagógus képzést a Táncpedagógusok Országos Szövetsége által szervezett képzésen. Egyre többen ismerték el munkámat és hát őszintén én is nagyon megszerettem a tanítást. Ezt követően az Esztergomi Szabadidőközpontban kértek fel arra, hogy kicsiket is tanítsak. Nagyon szeretem ezt a munkát, feltölt energiával! Ma már az 5. nemzedék nő ki a kezem alól, de természetesen nem egyedül csinálom, mert kinőtte magát, hanem 1993 óta tanári teamben dolgozunk, bár  akik az elejétől velem vannak nincsenek sokan, /de annál értékesebbek/ a vendégtanárok gyakran változnak.

 • Mesélnél egy kicsit a tánciskola működéséről?

Csékei Brigittával közösen vezetjük a tánciskolát. Nálunk rugalmas a rendszer. Lehet csak órát látogatni, lehet fellépő csoportokba járni illetve versenyzős csoportjaink is vannak korosztályok szerint.

 • Kik tanítanak nálatok?
Állandó tanáraink: Csékei Brigitta, Bors
Lívia, Mitter Renáta, Návrádi Nóra, Puksa Franciska, Csányi Balázs, Szeibert Eszter, Kenyeres Bendegúz és vendégtanárok:  Horváth Ádám, Szénási Gergely, Szabó Mátyás, Kaló Judit különböző táncstílusok szerint. A táborokba és a workshopokba igyekszünk minél több fajta stílus elismert magyar képviselőit meghívni, hogy a gyerekek még többet tudjanak fejlődni, még több tanártól tudjanak tanulni. 
 • Mi a jelenlegi egyéb tevékenységed, foglakozásod?

Dr.N.M.: Orvosként dolgozom az esztergomi Vaszary Kolos Kórház  Pszichiátriai  osztályán immár 28 éve! Mellette szintén orvosként segítem az esztergomi Gyermekotthon munkáját.

 • Milyen módszereket alkalmazol a tánctanítás folyamán?

Dr.N.M.: Esztétikus morgásképzés, balett és jazztánc, hip-hop  és akrobatika  disco és show, valamint modern táncképzés,improvizáció, relaxáció. A tánc és általában a művészetek nevelő-oktató hatását igen értékesnek tartom, hiszen azok a gyerekek, akik a fentiekkel foglalkozva nőnek fel, sokkal jobban tudnak véleményt alkotni, érzelmi fejlődésük jelentősen javul, a „világra való rálátásuk” jelentősen kiszélesedik, értékrendszerük nívósabb válik, mint azon társaiké, akik ilyen oktatást nem kapnak. Véleményem szerint azok a gyerekek; akik nálunk táncolnak és szabadidejükben a képzésben vesznek részt, gazdagodnak mind fizikailag, mind szellemileg, érzelmileg. Közösségben dolgozunk, így ez a szociális érzékenységüket is jelentősen javítja.

 • Ezek mennyiben változtak és változnak, mióta elkezdted?

Dr.N.M.:   Évről évre tanulok a gyerekektől a kollégáktól a szülőktől és a visszajelzésekből, eredményekből. Számomra mindig is a legfontosabb fokmérő és érték a tanítvány fejlődésének mértéke. Mostanra már sokkal következetesebb és szigorúbb vagyok a táncosokkal. Igyekszem mindenki véleményét meghallgatni és mérlegelni, de a végső döntést mára már felvállalom! Számomra mindig is fontos volt, hogy olyan órákat tartsak ahol a fejlődés szem előtt tartása mellett a jó hangulat, a jó társaság, a közös pozitív élmények elérése a fő cél.

 • Milyen a szülőkkel való kapcsolatod?

Dr.N.M.: Jó! Munkánknak nagyon fontos része a szülőkkel való szoros kapcsolattartás! Mára már a szülőknek nemcsak szülői értekezlet, igény szerinti egyéni megbeszélési lehetőség, hanem szülői tánc és fittness edzésekre is van mód!

 • Milyen a gyerekekkel való kapcsolatod? Ez változott-e, ha igen miben és mennyiben?

Dr.N.M.: A gyerekekkel való kapcsolatom saját és környezetem értékelése alapján jó! Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a régi tanítványaim már felnőttek, de sokan és sokszor járnak vissza és többen is vannak, akik visszajárnak most már tanítani is! Azt gondolom, hogy ezzel kapcsolatban lényegi változás nem történt a hosszú évek alatt.

 • Hogyan tudtad a magánéleted összeegyeztetni ezzel a tevékenységgel? 

Dr.N.M.: Férjnél vagyok, és 1 kislányom van, aki 20 éves. Igazából a tánctanítással össze lehetne egyeztetni a családot, de nekem az a nehéz része, hogy mellette főállásban orvosként dolgozom. Keveset vagyok otthon! Sokat segít a párom. Kislányom viszont szintén táncol, és erre a pályára készül!

 • Mik a jövőbeni terveid?

Dr.N.M.: Szeretném, amíg lehet tovább folytatni, amit eddig csináltam, és a távolabbi jövőben a fiataloknak átadni a tanítást és a Tánciskolánk vezetését! Lányomnak és tanítványaim közül azoknak, akik tovább kívánják és tudják vinni, amit gyakorlatilag a nulláról építettük fel.

 • Mire készültök legközelebb a Várszínházas előadás után?

Szeptemberben Csehországba utazunk a street dance és disco világbajnokságra.

Esztergom Vár-Színház fényképe.
Dr. Nagy Margit és Kaló Judit a felnőtt versenyzők egy részével

A tánciskola mindenki előtt nyitva áll, a legfiatalabb táncos 4, a legidősebb közel 50 éves. A táncoslábú anyukákról ebben a bejegyzésben már írtam: Mamma Mia! Anyukák a színpadon!

Nincs kifogás tehát, elő a táncos cipőt, vagy ha mégsem vagytok még ennyire bátrak, először csak gyertek el és tekintsétek meg a szerdai előadást! Nem fogjátok megbánni! 🙂

Addig is egy kis ízelítő a versenyzős csapatok koreográfiáiból esztergomi helyszíneken forgatva:

/Érdeklődni a tanfolyamokról a Carmen TSE hivatalos Facebook oldalán,  vagy a 06-20-544-49-17-es telefonszámon tudtok/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s