Hogyan NE készüljünk egy fontos vizsgára

3 hét múlva szigorlatozom, lezárandó az elmúlt két év pedagógia és pszichológia moduljait. A vizsga belépő a hosszú tanítási gyakorlathoz, a szakdolgozat íráshoz és a záróvizsgához. Mivel kezdek kicsit becsavarodni a tanulástól, gondoltam poénból és lazításképpen, a vizsgadrukkot kicsit humorral oldandó összeírom, milyen lépéseket ne tegyünk, ha jól szeretnénk szerepelni egy fontos megmérettetésen.  Nektek is van hasonló élményetek?

 1. lépés: 3 héttel a vizsga előtt pánikolj be, hogy nincsen semmi anyagod, amiből tanulhatnál, ezért rögtön nagyon sajnáld meg magad, és azonnal képzelj el minden lehetséges variációt, hogyan fogsz megbukni, és milyen kifogásokkal állsz majd elő a vizsgabizottságnak, hogy miért nem sikerült rendesen felkészülnöd. Annyira lovald bele magad az egészbe, hogy még véletlenül se próbálj meg valahonnan anyagot szerezni, inkább kucorodj be a sarokba és sírj. Hagyd anyukádnak, hogy felszolgálja a kakaódat.
 2. Pár nappal később még mindig nincs jegyzeted, de a túlélési ösztönöd erősebb, ezért step 2:MINDENKINEK írsz, akit akár csak egyszer is láttál az egyetemen (még a dékánnak is), hogy szánjon meg, és küldjön anyagot a szigorlatodra. Cserébe felajánlod hét pünkösdi királyságodat, és a királylány (az én esetemben királyfi) kezét.
 3. Próbálkozásaidat siker koronázza, kapsz egy 300 oldalas, kézzel írott jegyzetet, amit nem tudsz elolvasni és a rövidítéseit sem érted. De most már nem csüggedsz, meglesz az a vizsga, hiszen valami erőfeszítést tettél érte, ezért bízol benne, hogy az élet igazságos lesz, és ezt majd – legalább egy elégségessel – honorálja. Vagy nem.
 4. Könyveket nem szerzel be – KÖTELEZŐ IRODALOM??? – , azért mindennek van határa. A pontos, átgondolt felkészülésnek is.
 5. Ha mégis sikerül digitálisan is megkapnod az anyagot, akkor  – amellett, hogy aranyba foglalod a küldő nevét – , semmiképpen se nyomtasd ki a jegyzetet, inkább görnyedj 20 órát a gép előtt a lefüggönyzött szobában, és a képernyő görgetésből próbálj valamit megjegyezni. Nagy előnye még a non-printing method-nak, hogy közben kényelmesen lehet Facebookozni, sorozatot nézni, zenét hallgatni, cuki kiscicás videókat nézni és megosztani a Youtube-on. Jusson eszedbe, hogy dehát neked is van macskád, és valami megmagyarázhatatlan erőtől hajtva, tervezd el, hogy készítesz egy hasonló videót. Még most. Vágj is bele azonnal a kivitelezéséhez! Nyugtasson meg a tudat, hogy közben a tételek is meg vannak nyitva valamelyik ablakban.
 6. Tegyük fel, mégis rászántad magad a nyomtatásra ( hiszen a vizsga napja vészesen közeleg, és te még nem tanultál meg egy sort sem).  Szentségelj egyet, hogy pont most fogyott ki a tinta a nyomtatópatronból, amit már 20+ alkalommal újratöltettél. Oké, irány a Tesco vadiúj patronért, darabja 8000, ami még az anyag felére sem elég. Nem baj, veszel kettőt. Majd az ösztöndíjat fedezi. Ja, hogy levelezős vagy. Édesem…
 7. Kinyomtattad az anyagot. Behúzod a függönyt, lehúzod a redőnyt, magadhoz veszel háromnapi hideg élelmet és kávét minden mennyiségben. Kezdődhet az igazi tanulás! Előtte az egyéves kisfiadnak magyarázd el értelmesen, hogy ne sikítson, ne ordítson, ne boruljon fel a nyuszimotorral, ne akarja kivetni magát random az erkélyről minden pillanatban. Szépen, csendben, kulturáltan foglalja el magát. Anyunak tanulnia kell. Na-gyon fon-tos! Meg fogja érteni. (Nem.)
 8. 1 hét a vizsgáig. Pontos számításokat végzel, hogy egy nap hány oldalt/tételt kell megtanuljál, hogy mindent átnézz az ominózus napig. Mire sikerül belőni egy vállalható napi mennyiséget, annyira elfáradsz, hogy picit inkább ledőlsz aludni.
 9. Nagyon fontos, hogy mentálisan a toppon legyél, ezért, mivel megláttad a Facebookon, hogy ma tízmilliószoros nap van, az égieket hívod segítségül, egész nap meditálsz, jógázol, és hálás vagy, hogy nem sokára számot adhatsz tudásodról. A Neptunban egy kegyes hármast vízionálsz (“érdemjegye a Neptunban rögzítésre került”), de ha mégse lenne elég a hited, a kettessel is megelégszel. Namaste!
 10. 3 nap maradt hátra a vizsgáig, mire ténylegesen leülsz tanulni. Eddigre kitakarítottad az egész lakást (a szomszédét is), megnézted az összes fellelhető sorozatot (a szomszédét is), és heves önmegvalósításba kezdtél. Nincs más hátra, jöhetnek a tételek!
 11. A 3 nap alatt megéled a mennyet és a poklot is. A sikerülni fog/sikerülnie kell, és a meg fogok bukni spiráljában vergődsz, de valóban tanulsz, harcolsz az utolsó körmödszakadtáig. Emellett azon mérgelődsz, hogy MIÉRT IS NEM KEZDTÉL EL HAMARABB KÉSZÜLNI? Megfogadod, és esküdözöl, hogy jövőre másképp csinálod.
 12. Valami isteni szerencse folytán átmész a vizsgán. Pár hét múlva eszedbe jut, hogy el kellene kezdeni a szakdogádat. Nyáron??? Ugyan… Még van egy csomó időd…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s