Hogyan tanítsuk gyermekünket önfegyelemre és mi kell ahhoz, hogy sikeres gyerektábort szervezzünk? – Könyvajánló

A mai könyvajánlóban két könyvet szeretnék bemutatni nektek; első körben Dr. Thomas Gordon munkáját, aki széles körben ismert a kommunikációs képességek és az erőszakmentes konfliktuskezelés hatékony tanítási modelljének megalkotásáról, illetve  Mihály Gábor és Szathmári Edit könyvét, ami a gyerektáborok világába kalauzolja az olvasót.

Dr. Thomas Gordon: Tanítsd gyermeked önfegyelemre! Alcím: A „kézi vezérlés” helyett – otthon és az iskolában, Studium Effektive, 1994

A könyv 2 nagy részre oszlik; mi a fegyelmezés, illetve a gyermekek fegyelmezésének alternatívái. A Bevezetésben: Vita a fegyelmezésről; meglepő adatokat, szélsőséges példákat olvashatunk a testi fegyelmezés témakörében, főleg az Egyesült Államok adatait vizsgálva, de más országok szabályozásaira is kitekintve, azok mennyire megengedőek, vagy mennyire nem a testi fenyítést illetően, megerősítve vagy megcáfolva ezeket az adatokat több, a fegyelmezéssel foglalkozó szerző és könyv részleteivel. Ezt követően a szerző az első részben a fegyelmezés témakörét járja körbe nagyon alaposan, a különböző, ide tartozó, de félreértésre okot adható fogalmak tisztázása után (fegyelem – fegyelmezni, tanítás – irányítás, önfegyelem, szigorúság – engedékenység), Dr. Thomas Gordon a tekintély 4 fajtáját (szakértői, megállapodáson alapuló, feladatköri, hatalmon alapuló) is felvázolja, majd a hagyományos jutalmazás – büntetés megközelítést veszi sorra. Ezen belül először a jutalmazás buktatóit mutatja be, hogyan befolyásolja ez a technika a későbbi szülő – gyerek kapcsolatot, a gyermek belső motivációját, későbbi viselkedését. Az ide tartozó dicséret alaposabb elemzése, korlátainak bemutatása után hatékonyabb alternatívákat is kínál, hogy a gyermek viselkedését ne irányítsuk, hanem inkább pozitívan befolyásolni tudjuk (példáull.: pozitív én-üzenet, értő figyelemmel reagálás). Ezt követően a szerző a büntetés hiányosságait és veszélyeit is feltárja, a büntetés feltételeinek sorba vételezése után kitér az enyhe és súlyos büntetés hatástalanságára, elemzi; hogyan gerjeszt a büntetés agressziót, illetve felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy a szülők (és tanárok) egy idő után óhatatlanul kifogynak a büntetés eszköztárából. Az első rész azzal zárul mi a gyermekek reakciója az irányításra, a tekintélyelvűségre, a „merj fegyelmezni” hozzáállásra.
A második nagy fejezet valóban elgondolkodtató, használható, a mindennapokba kis odafigyeléssel könnyen beiktatható alternatívákat, segítő technikákat, erőszakmentes módszereket, új utakat mutat be a család és osztály irányításában. Első körben gondoljuk végig; „Kié a probléma?”; a szülőé vagy a gyermeké, útmutatást kapunk az együttműködő irányításhoz, a közös szabályalkotáshoz is. Dr. Thomas Gordon abban is segítséget nyújt, hogyan segíthetünk mi a gyerekeknek megoldani a saját problémájukat. Az utolsó előtti fejezet azt veszi sorra mégis milyen nehézségekbe ütközik az, hogy a felnőttek lemondjanak a gyermekek fegyelmezéséről. Végül, az utolsó fejezetben, mintegy megerősítésként arról olvashatunk, hogyan segíti a demokratikus légkör a testi és lelki egészséget.
Úgy gondolom gyakorló anyukaként és leendő tanárként egy nagyon hasznos könyvet olvastam el, mely valóban segítséget nyújt a tekintélyelvű fegyelmezés/irányítás helyett egy sokkal pozitívabb szemléletű gyerekneveléshez, személyiségfejlesztéshez. Teszi ezt nagyon alaposan, rengeteg életszerű példával az otthoni és iskolai életből egyaránt.

Image result for dr. thomas gordon hogyan tanítsd gyermeked önfegyelemre

 

Mihály Gábor – Szathmári Edit: A gyermektáborok világa, Áromo, Budapest, 2010

A szerzőpáros ( a Döm-dö-döm Tábor táboroztatói ) 23 év gyermektáboroztatás tapasztalatát foglalja össze a kötetben. A könyv a táborozás fogalmának áttekintése után a gyermektáboroztatás feltételeivel folytatódik, ahol nagyon gyakorlatiasan le van írva, hol legyen a táborhely, az épületen kívül és belül milyen helyiségekre van szükség, milyen eszközök és személyi feltételek kell teljesüljenek a táboroztatáshoz. A következő fejezet kitér a szülőkkel való kapcsolatra is, mire figyeljünk, hogyan alakítsuk a szülőkkel való kapcsolatot a tábor előtt, alatt és után. A könyv ezután nagyon részletesen tárgyalja mi miért és hogyan történik a tábor első 3 napján, illetve itt kitér olyan problémás kérdésekre is, mint hogy hogyan kezeljük a gyermekekben esetlegesen felmerülő honvágyat, ír az étkezésekről, a tábori tisztálkodásról általában, plusz megismerhetjük a Panaszbödön illetve a Tacepao „működését”, illetve rengeteg hasznos játékleírást is tartalmaz ez a rész. A könyv ezután a tábor többi napjának programjait mutatja be innentől már időrendi sorrend nélkül. A szabadtéri játékok részletes leírása mellett kitér az épületen belül játszható, illetve a több napon átívelő játékokra is. A táborzárás című fejezet szintén rengeteg hasznos ötlettel szolgál; például hogyan zajlik a Búcsúest, hogyan történik a tábor elhagyása, miért fontos a Tábori napló megalkotása a tábor alatt, és mire használjuk ezt a tábor után. A kötet végül azzal zárul, hogy milyen táborvezetői készségek szükségesek egy tábor levezetéséhez, ha hosszútávon szeretnénk folytatni a táborozást, akkor milyen örömökre és nehézségekre számítsunk, illetve mit él meg egy táborvezető. A könyv a tárgymutató mellett, ajánlott irodalommal, a táborozással kapcsolatos szabályozások referenciájával zárul, illetve teret hagy saját jegyzetek leírására is. Úgy gondolom ez egy rendkívül hasznos kézikönyv azoknak, akik szeretnének gyerekek táboroztatásával foglalkozni.

Image result for a gyermektáborok világa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s